Odżywianie w nadciśnieniu

Jest to specyficzna choroba, ponieważ odżywianie ma w niej kolosalne znaczenie. To ono wywołuje tę chorobę o ono może ją wyleczyć. Musimy po prostu zastanawiać się na każdy kęsem i to dosłownie nad każdym i nad każdym talerzem. Musimy także dbać o odpowiedni dobór przypraw, a przede wszystkim odrzucić sól i to w każdej postaci. Jest to co prawda rzecz, bez której na pewno nikt nie wyobraża sobie życia, ale musimy wybrać między zawałem, wylewem, udarem a solą. To równanie ma chyba oczywisty wynik, a mianowicie lepiej zrezygnować z soli i to dla naszego dobra. Wysokie ciśnienie możemy łatwo zmniejszyć poprzez odrzucenie tłuszczy roślinnych, mięs wieprzowych, unikanie potraw smażonych i takich, o których mówi się, że są ciężkostrawne i leżą na wątrobie. Wiem, że jest to trudne i podniesie się wiele protestów, że przecież trzeba osobno gotować, że drogo i tym podobne. Nic podobnego. Taka dieta oparta na warzywach, bez mięsa, bez smażenia i pieczenia tłustych mięsiw jest o wiele tańsza i przyjemniejsza. Można się o tym przekonać już po paru dniach jej stosowania. Trzeba po prostu wszystko planować i przewidywać , a w sklepie nie działać chaotycznie i impulsywnie. Bo wtedy kupujemy i często nie wiemy, czy jest to nam potrzebne, czy też nie. Najgorzej, gdy kupimy żywność, którą należy zaraz wyrzucić albo ją zjadamy na siłę, aby nic nie zmarnować.

Witaj na moim serwisie ! Jestem lekarzem z dużym doświadczeniem, serwis prowadzę, aby podzielić się z Wami moją wiedzą. Mam nadzieję, że podobają Ci się moje wpisy! Zapraszam do czytania!